marți, 5 ianuarie 2016

”Dragostea mamei - cealaltă latură”


Dragostea materna intre protectie excesiva si abandon


Primul model de interacțiune umană al unui bebeluș se construiește în relație cu mama sa. Copilul, în primele luni de viață, își privește mama și anticipează imaginar perceperea unității sale corporale care, în acest moment, îi lipsește în mod obiectiv. El se identifică cu această imagine pe care o privește, cea a mamei sale. Așa se pun bazele constituirii Eului, în faza de dezvoltare pe care Lacan a numit-o stadiul oglinzii. În același timp, mama transmite și proiectează asupra copilului ei propriile aspirații, dorințe, datorii inconștiente. Bagajul inconștient al unei mame pus asupra bebelușului are implicații multiple. Unele mame sunt excesiv de protective cu copilul lor, altele, dimpotrivă, sunt distante și absente din punct de vedere afectiv.

Despre astfel de legături inconștiente dintre mamă și copil vorbesc, într-o manieră vizuală, lucrările artistei de origine rusă Anna Radchenko, lucrări care reprezintă un bun studiu pentru psihologia copilului. Seria ei de fotografii intitulată ”Dragostea mamei - cealaltă latură” dezvăluie aspecte dificile și generatoare de confuzie ale hiperprotecției materne, pe de-o parte, și implicațiile traumatice asupra copiilor care se simt neglijați și abandonați de mamele lor, pe de alta. Astfel, Anna Radchenko reușește să arate o latură mai ascunsă, mai greu accesibilă a ceea ce se numește dragoste maternă.



Fotografiile pot crea sentimente de ambiguitate, de dispreț sau chiar de revoltă.




O mamă narcisică pentru care a avea un copil este echivalent cu a avea un supus care să-i îndeplinească poruncile.




O mamă care proiectează visul ei de a deveni balerină în fiica sa.




O mamă care îi transmite fiului ei că lumea este plină de violență și pericole și că doar protecția ei îl va feri de primejdii.



Un copil ce nu poate rupe legăturile vicioase cu mama sa.




O mamă care îi transmite fiicei că trebuie să fie timidă și rușinoasă, pentru a nega sentimentele sale de invidie și rivalitate față de fiică.




O mamă care o ține încătușată pe fiica sa, ceea ce o va împiedica pe cea din urmă să 
exploreze lumea și să devină independentă.




Niște mame manipulative în încercarea de a-i ”teleghida” pe copiii lor către obiectivele dorite de ele.




O mamă care își crește copiii în așa fel încât aceștia să ajungă să își dedice întreaga viață dorințelor ei și doar alor ei.




O mamă care își tratează fiul ca pe un copil deși acesta este un adult în toată firea.




Mame absente afectiv și copiii lor care încearcă să suplinească nevoia de afecțiune prin consumul de droguri și alcool.



O mamă care își urăște copilul și încearcă să scape de el.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu