Therme Bucuresti
DN1, Otopeni – Balotesti
Cel mai amplu proiect cu apa termala -un spatiu unic in Europa - un loc frumos si luxos.
Therme Bucuresti ajung la tine cat de curand! :)
Tradiția ingineriei românești reactivată
pentru cel
mai amplu proiect spa
cu apă termală din Europa
Am să te copleșesc cu informații, am să-ți dau cifre, am să-ți spun despre proiect, despre structuri, materiale, despre finisaje pentru că tot ce-am văzut aici este la superlativ. Am să-ți pun multe imagini pentru că am fost acolo două zile și nu, n-am făcut baie, ci multe poze și am cules cât mai multe date ca să învăț și să le împărtășesc cu tine, tu, care vei avea acces aici din 14 ianurie 2016 (între orele 9,30 – 23,30 zilnic de luni până joi, iar în weekend la ora 8 la ora 1), dar nu vei putea face fotografii, fiind interzise din motive ce țin de intimitatea celorlalți. De acum încolo, orice se face în România poate avea ca etalon această clădire cu adevărat fenomenală. Și da, este demonstrația că se poate construi la noi ceva cu totul unic în lume din multe puncte de vedere.
Am văzut multe locuri și multe clădiri, dar calitatea finisajelor și lucrărilor de execuție de la Therme București este remarcabilă. Și ca să încep cu niște cifre îți spun că aici și-au adus contribuția 583 de firme din peste 20 de țări, și că mâna de lucru a fost în proporție covârșitoare românească. Ba mai mult, ceea ce mi s-a părut extraordinar este faptul că pentru acest proiect au fost căutați și implicați unii dintre cei mai experimentați și titrați ingineri români, uitați de multă vreme, căci erau pensionari, dar care grație muncii lor de-o viață, și-au adus contribuția pentru ca totul să iasă exemplar. De altfel, administratorul Therme București, Stelian Iacob, spune că vârfurile ingineriei românești au fost reactivate pentru ceea ce s-a dorit un complex pentru sănătatea oamenilor, dar și cel mai elocvent exercițiu de inteligență colectivă al românilor. Și nu doar că inginerii noștri seniori de top au acceptat provocarea, dar au fost de-a dreptul entuziasmați să-și aducă aportul pentru cel mai spectaculos proiect din România și unul dintre cele mai deosebite la nivel mondial, cu multe soluții în premieră globală aplicate aici. Dar hai să-ți spun mai multe.
Poate că pentru tine, cel care te vei bucura de vara fără sfârșit la Therme București, nu contează prea mult partea de proiectare și execuție, dar îți spun că merită să știi ce se ascunde în spatele soluțiilor unice aplicate aici. Eu m-am bucurat enorm să aflu că există un proiect de această anvergură în care seniorii ingineriei românești au fost readuși în luminile rampei. Inginerul de structuri Dorin Lazăr (93 de ani!), inginerul geolog, de foraje, Marin Gheorghe, profesor dr inginer Helmut Kober (ai cărui copii sunt la rândul lor reputați specialiști și conferențiari la Facultatea de Construcții București) sunt doar câteva nume binecunoscute la noi înainte de 89 și din păcate foarte bine cunoscute numai peste hotare după 89. Este o satisfacție incredibilă să știu că aceste super creiere și-au folosit toată energia și inteligența pentru a construcția și finalizarea Therme, alături de ingineri de top din Germania și Austria, care au implementat conceptul la ei în țară.
Și era nevoie de ingineri de top pentru că apa termală este forată de la o adâncime de 3100 de metri, iar lucrarea de forare a fost foarte complexă și a durat luni de zile, mai mult de jumătate de an. Apoi, inginerii de structuri au fost extrem de importanți pentru că această impozantă clădire, ce poate adăposti simultan 4000 de oameni, are corpul de la intrare cu o fațadă unică, autoportantă cu cea mai mare deschidere fără stâlpi din țară, deschidere care măsoară 35 de metri și o înălțime cuprinsă între 14 și 14,5 metri. Fațada este batantă, cu tensori care se pot deplasa până la 30 metri în lateral. Este o măsură de precauție suplimentară prevăzută în caz de cutremur, ce permite uriașei fațade vitrate să se deplaseze individual față de restul construcției și să preia eventualele mișcări deviante. Este prima și singura clădire de acest tip din România.
Cele trei zone ale complexului Therme – The Palm (zona piscinelor),Elysium (zona saunelor), Galaxy (zona topoganelor) sunt găzduite de trei corpuri de clădire, fiecare cu formă distinctă, iar ca arhitectură este una dintre puținele construcții care îmbină formele organice cu cele anorganice. Și mai spectaculos este faptul că această clădire își produce singură energia de care are nevoie pentru a fi funcțională în proporție de 90%, grație apelor termale.
Da, se știe de ape termale lângă capitală de prin 1983, pe vremea când ele erau captate pentru a fi introduse în sistemul de încălzire centralizată al fabricilor și localității din zonă. Nimeni nu se gândea în anii 80 că apele termale pot deveni sursa unor centre de sănătate publică. De altfel, exista ca strategie națională identificarea și captarea acestor ape, care sunt la mare adâncime și cu o temperatură ridicată, de peste 80 de grade Celsius pentru a fi folosite ca agent termic. Ingenios, n-avem ce comenta. Dar vremurile s-au schimbat, iar sănătatea oamenilor a devenit o preocupare globală. Studii întregi arată și demonstrează că starea de sănătate a oamenilor este afectată de stilul actual de viață și că urbanizarea excesivă nu lasă loc pentru activități de deconectare, în condițiile în care spațiile orașelor devin supraaglomerate și lipsite de vegetație. Ei bine, asta s-a întâmplat și pentru București, dar uite, că odată cu Therme, sănătatea este repusă în prim plan.
În 2006 Stelian Iacob alături de alți antreprenori români au vizitat un centrul de spa din Erdingen, Germania și de atunci s-au gândit că așa ceva ar merita să fie făcut și în România. Ideile și contactele s-au înmulțit, ca în 2011 să fie făcut primul pas către investitori din Germania și Austria, mai exact cu grupul A-Heat Group AG reprezentat prin Hubert Spegel, CEO al concernului austriac ce operează și thermele din Germania. Și da, proiectul urma să fie concretizat la București, dar a durat ceva până la aprobarea tuturor autorizațiilor și licențelor. În 2013 s-au început lucrările de forare. Și partea de proiectare a fost curajos abordată in house, adică pe baza conceptului arhitectural implementat în Germania și adaptat la noi cu ajutorul arhitecților români (la Therme București unul dintre arhitecții casei este Patricia Popescu), care au lucrat îndeaproape cu toată echipa de top a inginerilor implicați în acest proiect și cu arhitecții companiei austriece. Totul a fost făcut minuțios, la cel mai mic detaliu și asta a durat circa un an și jumătate, numai partea de proiectare. Apoi a durat mult documentarea și alegerea materialelor, la fel ca și selecția firmelor eligibile și serioase pentru execuție, manoperă.
Stelian Iacob, administratorul Therme spune că și-ar fi dorit ca totul să fie făcut în România, dar din păcate multe soluții aplicate aici au necesitat tehnologii de ultimă oră, iar noi nu avem fabrici echipate cu așa ceva. Uite, ca un mic exemplu, pentru ferestrele de la The Palm, partea din complex dedicată piscinelor, care sunt foarte înalte, de la pardoseală la plafon înclinația este de doar 5 milimetri. Apoi, tot perimetrul vitrat, deci uriașele geamuri, sunt ventilate astfel încât ele să nu se aburească, au cel mai mare grad de transparență existent la ora actuală pentru a permite fotosinteza palmierilor și vegetației abundente de aici, care formează cea mai mare grădină botanică din România, însumând 800.000 de plante. Ce să mai spun despre plafonul retractabil din sectorul dedicat piscinelor al cărui structura metalică cântărește 230 de tone, că are straturi speciale anticorozive, iar deschiderea este de 42 de metri în arc și poate fi retractat în doar 5 minute, că geamurile sunt prevăzute cu folii huricane (nu știam de ele!), care, în caz de cutremur, fixează sticla timp de 72 de ore. Este de altfel cel mai mare acoperiș retractabil construit vreodată în lume într-o zonă seismică! Structura lui a fost realizată în Germania, la Uzinele metalurgice din Stuttgart.
Și da trebuie să-ți spun uimirea companiei DuPont care a inventat materialul Corian, material din care aici la Therme s-a realizat cea mai complexă structură tridimensională creată până acum în lume! Corianul s-a folosit pentru placarea pereteților din zona The Palmși adăpostește în alveolele sale plante monitorizate cu senzori și iluminate RGB. Lucrarea a fost executată de o firmă românească Furniture Vision. Până a se ajunge la forma finală a acestui perete s-au făcut 286 de matrițe pentru care s-au folosit 40 de tone de material. Asta ca să-ți dai seama de amploarea proiectului gândit punctual pe o lungime de 63 de metri lungime și 3,5 metri înălțime. Și da, nu este cel mai ieftin material, din contră, este o inovație a acestui secol, căci Corianul este prin excelență un material igienic, antiparazitar pentru că nu are pori, nu este influențat nici de umiditate și poate fi modelat în cele mai neașteptate structuri. Mulți dintre voi știti de Corian ca și suprafață folosită pentru blaturile și placarea în loc de faianță la bucătărie sau ca material pentru obiecte sanitare. Ei bine, acum îl vedeți pentru o soluție absolut unică materializată la București!
Suprafețele din piatră sunt și ele impresionante, de la pardoseli și dușuri la acoperișul cu învelitoarea din plăci de ardezie care însumează 35.000 de metri pătrați. Criteriul iginei a fost esențial, de aceea dușurile sunt din marmură cristalină, montată fără rosturi, care ar putea dezvolta mucegai.Marmura adusă din Italia are o compoziție compactă, fără pori, iar structurile sunt proiectate speciale pentru Therme. Ai să vezi și pardoseli frumos îmbinate, de la ardezie adusă din Brazilia la lemn de tip deck din Germania. Pentru fundul pisicinelor s-a folosit o gresie specială tratată cu oxid de zinc care nu permite depuneri de niciun fel, nici microbiene, nici de mizerie (nici de astea nu știam că există). S-au folosit în acest complex echivalentul a zece blocuri întregi de piatră naturală, toată debitată pentru elemente unice. Și am aflat cu această ocazie că cei mai apreciați pietrari din lume sunt la ora actuală românii, devansându-i pe italieni, care au renunțat să mai practice această meserie și și-au pierdut tradiția în acest domeniu.
M-au frapat și panourile de sticlă uriașe imprimate cu imagini la rezoluție de cel mai înalt grad din zona Galaxy, cea dedicată topoganelor. Și chiar sunt colosale aceste panouri, iar îmbinările sunt incredibile. Mi-ar fi plăcut să fiu de față la montaj pentru că nu-mi pot închipui cum au fost fixate, nu mai spun de transport. Imaginile sunt unele din seria captată de telescopul spațial Hubble. Și da, aici există topogane (16 la număr) unde îți poți alege programul preferat atunci când îl traversezi, adică dacă vrei să ai parte de muzică, lumini, efecte speciale sau show combinat.
Și după ce m-au cucerit culorile elementelor de aici mi-am ridicat privirea ca să dau de spectaculoasa structură din lemn lamelar, cunoscut și sub denumirea de Glulam (echipa Visuri la cheie a folosit de mai multe ori astfel de bârne pentru proiectele de renovare. Vezi AICI și AICI). Și această structură este o premieră inginerească și arhitecturală în Europa de Est, fiind cea mai mare de acest tip cu o deschidere de 55 de metri, arc de 16,5 metri, o lungime de 88 metri și fără niciun stâlp de susținere!!! Dacă vreodată vrei să-ți faci o casă din lemn sau un acoperiș mai deosebit, acum știi că din lemn lamelar se poate. Rezistă excelent la condiții de umezeală, flexibil și rezistent la cutremur și are capacitatea de a susține învelitori grele, iată cum e aici ardezia.
Să-ți mai spun că la restaurantul Elisyum, zona dedicată saunelor, ai să vezi pereți întregi cu licheni? Sau că aici este cel mai mare complex de saune din România, cu cele șase saune de capacitate mare? Sunt enorm de multe soluții ingenioase, atât de multe încât chiar le-am spus celor care manageriază complexul că mi-aș dori să fie organizate tururi tehnice, astfel încât cei interesați de partea de construcții și amenajări să învățăm cât mai multe. M-au dat gata și modul de inserare al arborilor și arbuștilor cu rădăcinile ascunse, cu plinte discrete la suprafață. De asemenea, sistemul de iluminat, absolut spectaculos pe timpul serii, este gândit în detaliu pentru fiecare colț în parte.Este o clădire senzațională, proiectată să reziste la un cutremur de 9 grade pe scara Richter, o clădire unde oricine are acces la sănătate oferită în cele mai de top condiții la prețuri absolut rezonabile. Poți petrece aici trei ore și jumătate cu doar 39 de lei sau o zi întreagă cu 89 lei, ceea ce mi se pare absolut o performanță.
Eu m-am dus să văd cu ochii mei cea mai spectaculoasă clădire din țară și una dintre cele mai deosebite din lume, să pipăi finisajele, să învăț despre materiale despre care doar am citit sau am auzit și multe despre care nu știam. Sunt sigură că te va impresiona Therme București, dar nu uita când mergi acolo că totul s-a făcut cu grijă și cu respect față de tine, că au muncit mii de oameni, cei mai buni ingineri, dar și cei mai iscuți meșteri din România, ca tu să te bucuri de experiențe de neuitat. Pentru că la Therme nu te duci doar pentru disctracție sau pentru tratamente, ci te duci pentru amintiri frumoase alături de cei dragi. Uite aici ai pagina de Facebook Therme, și aici site-ul www.therme.ro unde ai să găsești lista de prețuri și regulamentul. Felicitări tuturor celor care și-au adus contribuția la acest proiect și tuturor celor din echipa Therme București, adică celor 200 de angajați, care vor avea grijă de complex pentru amintirile noastre!
p.s. Pentru cei care vor să meargă cu mijloacele de transport în comun pot să folosească microbuzele care merg în comuna Balotești.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu