Oamenii nu doar ca se reintorc in cerc, ci isi creeaza continuu noi cercuri, modeland chiar lumea si viitorul intr-un urias cerc al traumei.
Pandemia de coronavirus ne-a ajutat să înţelegem cât de dificil e să trăim într-un spaţiu restrâns. În special în perioada stării de urgenţă, când aveam nevoie de o justificare pentru ieşirea din casă, am suportat foarte greu restricţiile impuse pentru că boala să nu se răspândească. Cu atât mai mult suferă un animal care este obişnuit să parcurgă într-o zi zeci de kilometri, însă este obligat să trăiască într-un spaţiu de doar câţiva metri pătraţi.
Este cazul ursoaicei Ina, care a trăit la Grădina Zoologică din Piatra Neamţ în aceeaşi cuşcă cu sora sa, Anca. Din acest motiv, Ina se învârte într-un cerc cu rază mai mică de un metru, deşi sanctuarul are o suprafaţă de mai multe zeci de hectare.
„Nu face chiar toată ziua această mişcare. Se mai duce, se plimbă, se bucură de natură, dar are momente în care se întoarce la amintirile, poate, acelei perioade deloc plăcute din viaţa ei şi se mişcă, aşa cum se poate vedea şi în imaginile de pe pagina de facebook a sanctuarului, în cerc, într-un spaţiu foarte limitat”, a povestit Paula Ciotlos, vicepreşedinte AMP Braşov.
Ina a fost prizoniera Grădinii Zoologice din Piatra Neamţ timp de 20 de ani. Deşi este la Zărneşti de peste 6 ani, ursoaica nu a reuşit să depăşească trauma pe care a suferit-o în perioada în care era pui şi în tinereţe. Cazul Inei nu este unul singular. „Avem alţi urşi care se mişcă de parcă ar fi pe o potecă, înainte şi înapoi, fac câţiva paşi într-o parte, se întorc pe acelaşi drum şi fac lucrul acesta ore în şir. Sunt traume, sunt traume mari, de care, din păcate, unii dintre ei nu scăpa niciodată”, a mai adăugat Paula Ciotloş.
Asociaţia Milioane de Prieteni le transmite românilor care văd un urs sau alt animal la o grădină zoologică într-un spaţiu mult prea mic să îşi amintească de Ina.
Mintea ei a rămas captivă într-o cușcă imaginară, aceeași care a ținut-o prizonieră timp de 20 de ani. Aceasta este imaginea traumei care uneori nu se vindecă și nu se uită niciodată!
https://www.facebook.com/Bear.Sanctuary/posts/4054414001235553
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu