marți, 9 februarie 2021

Comoara de artă de la Topalu. Locul 1 în Europa



Am fost surprins. Extrem de surprins când la aproximativ 80 de kilometri depărtare de municipiul Constanţa, în comuna dobrogeană Topalu – comună cu peste 2.000 de locuitori, și situată pe malul Dunării, o casă bătrânească, e drept una cu o bogată semnficație, a fost transformată într-o comoară de artă – Muzeul „Dinu şi Sevasta Vintilă”. 


Am avut plăcerea să primesc invitația de a vizita acest muzeu chiar de la primarul acestei localități – domnul Valentin Stanciu – un om harnic, gospodar și pus serios să facă din localitatea sa una extrem de atractivă. pentru vizitatori, pentru investitori și, nu în ultimul rând pentru localnicii care o populează.


Dar cel mai mult m-a impresionat faptul că primarul se mândrește și este bucuros să dea tot sprijinul necesar unei asemenea comori de artă, se spune, pe primul loc în Europa. Cel mai mare muzeu rural din Europa. Cum s-ar spune, suntem și noi pe locul 1 la ceva în Europa.


Muzeu de artă ”Dinu și Sevasta Vintilă”, pentru că despre el este vorba. este unic în mediul rural din ţara noastră, adunând la un loc 228 de opere de pictură, sculptură şi grafică ale unor artişti celebri, printre care pictorii Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Mircea Demetrescu, Octav Băncilă, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Corneliu Baba. Toate lucrările sunt în original.


M-a surprins existența unui asemenea muzeu aici. Nu că nu s-ar putea organiza și desfășura un muzeu de o asemenea anvergură într-o localitate rurală dobrogeană. M-a surprins că eu, un om informat, nu știam nimic despre existența lui. În condițiile în care, o spun a treia oară în decurs de 20 de rânduri, MUZEUL ESTE O COMOARĂ DE ARTĂ.




Admirând pânzele, sculpturile și piesele de grafică rămâi interzis. Nu numai de valoare uriașă a unor lucrări expuse în original care aparțin celor mai importanți artiști români, dar și de atmosfera de mare muzeu creată de un om care și-a pus toată viața în slujba acestui altar al artei românești. Doamna Maria Buzatu. Susținută fără niciun fel de rezervă de primarul Valentin Stanciu.


Maria Buzatu și Valentin Stanciu 
doi dintre stâlpii de rezistență de la Muzeul de artă Topalu


Despre existenţa la Topalu a unei astfel de colecţie de artă puţini ştiu din câte se pare, eu sunt doar un exemplu, cu toate că Muzeul „Dinu şi Sevasta Vintilă” funcţionează încă din anul 1960.


Cei care doresc sa afle mai multe despre cel mai mare muzeu rural – comoara de artă de la Topalum – , dar si despre multe altele proiecte, la fel de frumoase, o pot face de la autorul articolului, domnul Valentin Adrian Iliescu, accesand https://coltisorderomania.ro/2020/06/20/comoara-de-arta-de-la-topalu-locul-1-in-europa/


Autorul articolului, Valentin Adrian Iliescu, la Muzeul de artă de la Topalu


sursa: https://coltisorderomania.ro/



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu