miercuri, 21 aprilie 2021

Ghimbirul – un stimulent natural al sistemului imunitar





Ghimbirul – un stimulent natural al sistemului imunitar


Ghimbirul a fost utilizat de secole ca un remediu natural pentru multe afectiuni. Acum, cercetatori din intreaga lume sunt de părere că acesta face minuni în tratarea oricarei afectiuni de la cancer la migrene.

Beneficiile ghimbirului se datoreaza in principal continutului mare de antioxidanti, proprietatilor antiinflamatoare si analgezice si componentelor sale terapeutice, care includ: gingerol, paradol, shogaol si zingerone.

Disponibil in forma proaspata, uscata, macinata, capsule, ca ulei esential de ghimbir sau ca suc, radacina de ghimbir este usor de integrat in orice dieta si poate avea un impact semnificativ asupra fiecarui aspect al sanatatii noastre.


Sa enumeram din beneficiile pentru sanatate ale acestei puternice plante:


Reduce inflamatiile si durerile (articulare si musculare)

Desi inflamatia poate fi o reactie normala si sanatoasa a sistemului imunitar, ca raspuns la rani si infectii, inflamatia cronica poate contribui la aparitia bolilor de inima, a obezitatii, a diabetului si a cancerului. Conform International Journal of Preventive Medicine, datorita componentelor sale cu efect antiinflamator (gingerol, shogaol, paradol si zingerone), ghimbirul ar putea inhiba anumiti markeri inflamatori, prevenind, astfel, aparitia cheagurilor de sange si reducand riscul unui atac de cord.

Datorita abilitatii sale de a reduce inflamatia, adaugand ghimbir in dieta zilnica se va observa o diminuare a durerilor musculare si a celor articulare, cauzate de artrita. Studiile efectuate au demonstrat ca ghimbirul este eficient in ameliorarea febrei musculare cauzata de exercitiile fizice si a durerilor de genunchi la persoanele cu osteoartrita.


Imbunatateste functionarea creierului

Bolile neurodegenerative, precum Alzheimer si Parkinson, au fost asociate cu stresul oxidativ si inflamatia cronica in creier. Datorita proprietatilor sale antiinflamatoare, ghimbirul poate juca un rol important in sanatatea creierului.

Mai multe studii clinice au constatat ca extractul de ghimbir ar putea proteja impotriva imbatranirii creierului si a declinului cognitiv.
In plus, un ceai de ghimbir seara te va ajuta sa te relaxezi si sa combati stresul si oboseala.


Regleaza nivelul glicemiei

Hiperglicemia poate cauza o multime de efecte negative, de la urinarea frecventa si setea excesiva, pana la dureri de cap si migrene. Daca nu este tratata, aceasta poate duce la probleme mult mai serioase. Cercetarile efectuate ne arata ca putem evita asemenea probleme utilizand ghimbir, acesta contribuind la mentinerea unui nivel normal al glicemiei.

Un studiu realizat in 2015 a concluzionat ca suplimentele cu ghimbir au redus cresterea nivelului glicemiei cu 12% si au imbunatatit controlul pe termen lung al glicemiei cu 10%.


Scade nivelul colesterolului

De la producerea bilei pana la fabricarea hormonilor, colesterolul este esential pentru sanatate. Totusi, nivelul mare de colesterol creste riscul aparitiei bolilor cardio-vasculare. Unul dintre cele mai mari importante beneficii ale ghimbirului este abilitatea acestuia de a scadea nivelul colesterolului si al trigliceridelor intr-un mod natural.


Previne nefropatia diabetica

Un studiu realizat pe sobolani cu diabet zaharat a constatat că sobolanii carora le s-a administrat ghimbir au avut o incidentă redusă a nefropatiei diabetice (afectarea rinichilor).


Ofera remediu pentru arsurile la stomac

Ulcerul reprezinta rani dureroase care se formeaza in mucoasa stomacului si se manifesta prin simptome precum: indigestie, oboseala, arsuri la stomac si disconfort abdominal.

Ghimbirul a fost mult timp folosit ca un remediu natural pentru arsurile la stomac. In aceasta directie se administreaza sub forma de ceai.
In tratamentul si prevenirea răcelii si gripei, ghimbirul este un remediu natural. Ghimbirul este de asemenea de ajutor în caz de arsuri stomacale sau intoxicatii alimentare, ceea ce nu este surprinzător, având în vedere efectele lui pozitive asupra tractului digestiv.

Mai multe studii au demonstrat ca utilizarea ghimbirului ar putea preveni formarea ulcerului stomacal. Un studiu din 2011, realizat pe animale, a aratat ca pudra de ghimbir protejeaza impotriva ulcerului cauzat de aspirina, prin blocarea activitatii enzimelor responsabile de formarea ulcerului.

 
Amelioreaza durerile menstruale

Din pacate, in cazul femeilor, menstruatia este asociata, cel mai adesea, cu simptome precum: dureri musculare, crampele menstruale si durerile de cap. Desi majoritatea apeleaza la medicamente pentru a ameliora aceste simptome, este bine de stiut ca ghimbirul poate avea aceleasi efecte.

Un studiu publicat in The Journal of Alternative and Complementary Medicine a aratat ca ghimbirul este la fel de eficient in reducerea durerilor menstruale precum ibuprofenul.


Lupta impotriva infectiilor fungice si bacteriene

Infectiile fungice pot cauza o varietate de afectiuni, precum candidoza sau ciuperca piciorului. Datorita proprietatilor sale anti-fungice, ghimbirul combate aceste infectii, grabind vindecarea.

Ghimbirul lupta, de asemenea, si impotriva infectiilor bacteriene, ajutand la tratarea bronsitelor, a laringitelor, pneumoniei si a infectiilor aparatului urinar.

Ceaiul de ghimbir este foarte benefic si in caz de raceala si gripa, datorita efectului sau diaforetic (provoaca transpiratie) si de mentinere a temperaturii corpului. De asemenea, acest ceai ajuta la intarirea sistemului imunitar, grabind vindecarea.


Previne si inhiba dezvoltarea cancerului

Din lista de beneficii ale ghimbirului, probabil cele mai impresionante sunt proprietatile sale anti-cancer, datorate componentei 6-gingerol.

Ghimbirul poate fi o armă puternică în tratarea cancerului ovarian. Un studiu efectuat la Universitatea din Michigan Comprehensive Cancer Center a aratat ca pudra de ghimbir induce moartea acelor celule canceroase ovariene la care a fost aplicat.

Un studiu efectuat la Universitatea din Minnesota arata ca ghimbirul poate încetini cresterea celulelor cancerului colorectal.

Cu toate acestea, este necesara continuarea procesului de cercetare pentru a determina modul in care ghimbirul inhiba dezvoltarea cancerului si cum poate fi folosit in ajutorul pacientilor.


Dozele recomandate sunt:

Copii – pana la 2mg de radacina de ghimbir/zi

Adulti – pana la 4g de radacina de ghimbir/zi

Femei insarcinate – pana la 1g de radacina de ghimbir/zi. Pentru reducerea senzatiei de greata din timpul sarcinii, se recomanda consumul a 250mg de radacina de ghimbir de 4 ori pe zi.


Radacina de ghimbir poate fi taiata felii sau razuita si adaugata in sucuri sau smoothiuri, supe, intr-o multime de feluri de mancare si preparate culinare, in salate sau dulciuri atat pentru aroma unica, puternica si piperata, cat si pentru beneficiile asupra sanatatii.

Pentru a ne bucura de radacinile de ghimbir pentru cat mai mult timp, acestea pot fi puse intr-o punga de plastic la frigider. Astfel depozitate, ar trebui sa se pastreze proaspete timp de 3-4 saptamani. De asemenea, radacina de ghimbir poate fi congelata.

Daca alegem capsulele cu ghimbir, incepem intotdeauna cu o doza mica si o crestem pe parcurs. Se ramane intotdeauna la doza recomandata si se limiteaza consumul daca apare orice simptom negativ.

Asadar, ghimbirul nu este doar un condiment aromat si foarte popular, ci si un remediu natural cu multe beneficii pentru sanatatea noastra. De aceea, cu cat il consumam mai des, cu atat ne vom putea bucura mai mult de efectele sale terapeutice.


*Aceste informatii au un scop informativ si nu inlocuieste sfatul medicului.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu