marți, 28 iunie 2016

Relatia mea cu hrana




Mai intai vreau sa mentionez ca prin postarea asta nu simt nevoia sa dau vreo lectie 
cuiva. Si nici nu judec pe nimeni, indiferent de felul in care se hraneste sau traieste. 
Fiecare isi apartine si este liber sa isi traiasca viata asa cum simte si cum crede de 
cuviinta. Vreau sa respect libertatea celorlalti, dar in aceeasi masura vreau sa imi 
apar libertatea mea.

De asemenea,  vreau sa mai spun ca nici sfaturi medicale nu dau.  Nu sunt medic. 
Si nici nutritionist. Si admit ca ma gandesc adesea ca de fapt e posibil ca nimeni 
sa nu fie :) - in corpul nostru au loc procese atat de speciale si infinit de complexe 
incat pur si simplu este imposibil  de inteles  pe deplin  cum interactioneaza  intre 
ele substantele din hrana cu substantele din organismul fiecaruia.  Suntem cu totii 
diferiti si unici, astfel incat impartasirea mea de aici (ca orice alte invataturi si 
experiente iluminatorii ale altora) este data pentru a te inspira sa iti creezi propria 
cale si sa ai propria simtire si intelegere despre procesul de hranire si despre viata 
in general. 




Eu am copilarit la curte, unde parintii mei cultivau anual (inca o mai fac) mica 
gradina de zarzavat cu tot felul de legume si verdeturi. 

Gradina, din care mama avea mereu grija sa pregateasca ca garnitura - tot felul 
de salate din diferite legume proaspete si crude; baza alimentatiei gasindu-se in 
bolurile si/sau farfuriile aburinte si umplute, cu multa daruire si iubire, pana la 
refuz cu tot felul de bunatati gatite - din care mai niciodata nu lipsea carnea si 
din care trebuia sa mananc tot ca sa cresc mare :).

Si tot mama este cea care,  uneori prepara in casa iaurtul cu lapte crud – dupa 
retetele d-nei Elena Nita Ibrian.  

Iar intre mese, nelipsitele fructe de sezon, trebuiau mancate fara discutie. :) 
Prin urmare, pot spune ca inca de mica,  pe langa hrana traditionala gatita,  am 
cochetat si cu hrana pura, vie, nepreparata termic.  Insa, de-a lungul copilariei 
si adolescentei mele nu am fost vreodata vreo silfida, ba pot spune ca eram chiar 
dolofanica.



Astfel ca, in vara anului cand am implinit 20 de ani, fara sa ma documentez prea 
mult ori sa consult vreun specialist, am decis sa experimentez un anume ”regim” 
ghidata fiind numai de propria intuitie – o voce interioara foarte puternica si clara. 
Am renuntat la carne – orice tip, fainoase, dulciuri, sucuri, produse fast-food si de 
patiserie, la covrigei, snacksuri, chipsuri. N-am fost nicicand o “pofticioasa”, asa ca 
pentru mine a fost foarte usor sa-mi urmez calea intuitiei si binelui interior. 

Practic o intreaga vara am ales sa ma hranesc numai cu fructe si branza cu salata de 
rosii (luate ori din gradina parintilor mei, ori de la mamaitele din piata; nimic din 
vreun mall, hipermarket ori boutique). 

Si bine am facut. Cu fiecare zi care trecea simteam o stare de bine. Corpul meu 
se simtea altfel, se remodela, isi recastiga energia si entuziasmul. Era reconstruit, 
intinerit, vitalizat. 

Cei ce nu m-au vazut deloc toata vara, au fost uluiti de felul cum aratam dupa o 
perioada asa scurta. Si eu la fel: eram uimita de toate transformarile din corpul 
meu, desi la vremea aceea erau inca un subiect tabu pentru mine.




Au urmat apoi 10 ani in care, cautand raspunsuri, insa prinsa in iluzia ”fericirii” 
traita pe fuga prin haosul creat in viata noastra, am exprimentat tot felul de 
directii – cand fara carne, insa cu vegetale gatite si produse de panificatie; 
cand cu fructe si legume crude, insa mereu alaturi cu branza si oua; cand cu 
mancare traditionala si/sau produse fast-food, insa revenind periodic la o 
hrana pura compusa din fructe si vegetale.

Este adevarat, in toata aceasta perioada am ramas la greutatea de la 20 de ani 
plus/minus trei, patru kg, insa corpul si ghidul meu interior imi transmiteau semnale 
pe care nu puteam sa le ignor. 

Efectele alimentatiei asupra organismului, mintii si caracterului erau de fiecare 
data mult mai vizibile.  Cu fiecare directie imi cunosteam corpul si capatam 
experienta:  
 - In perioada hranirii cu produse animale si alimente procesate termic, aveam un 
comportament usor nervos, corpul era agitat in permanenta si mult mai sensibil 
la afectiuni care reveneau in viata mea. 
 - Spre deosebire de perioadele in care consumam alimentatie vie, cand mintea se 
linistea, cand se activau armonia si pacea interioara, iar organismul functiona la 
cel mai inalt (si natural) nivel posibil, in afara ”probelor” create de toxine.




Pana cand, la 30 de ani, intr-o magica zi a lui 2009, am descoperit (pe exceptionalul 
blog Iesirea Din MATRIX – Multumesc!!!) filmul documentar Food Matters 
Mancare conteaza (ah, sa nu uit sa-i fac o recomandare si eu aici pe blog).  
Un documentar care m-a ajutat foarte mult sa gasesc raspunsuri la intrebarile 
pe care mi le puneam cu privire la transformarile din corpul meu. Asa am devenit 
avida de informatii,  astfel ca documentarul a fost completat cu multe alte 
documentare si cu cartile altor autori celebri, doctori si cercetatori, din 
domeniul sanatatii.  

Cartile d-nei Elena Nita Ibrian pe care mama le avea in biblioteca de atatia ani si 
carora eu nu le acordasem pana atunci nici o atentie, 
”Medicina Isihasta” scrisa de  Gherasie Gheorghe (care mi- a adancit multa intelegere, profunzime si intelepciune cu privire la relatia cu viata din plante si 
cu hrana, in general), 
”Studiul China” al lui Colin Campbell, 
"Vindecarea tuturor formelor de cancer" autor Hulda Clark, 
"Sa traim sanatos fara toxine" a lui Robert Morse,  
"Hrana vie" de Ernest Gunther, 
"Superalimente. Alimentatia si medicina viitorului" de David Wolfe 
sunt doar cateva titluri care mi-au schimbat in bine optica despre alimentatie, 
care m-au facut sa inteleg pe deplin si m-au convins odata pentru totdeauna 
ca intr-adevar mancarea conteaza.

M-au facut sa inteleg pe deplin si m-au convins odata pentru totdeauna ca hranirea 
inseamna mai mult decat ingerarea unor alimente.  Hranirea inseamna un ritual sacru 
de iubire.  Iar hrana cea mai simpla si cruda este cea care produce adevarate 
miracole in corp. Este cea care ne reda sanatatea si calitatea vietii. 





Iar de aici mai departe, noul meu stil alimentar a fost si este o alegere personala, 
libera de teama si prejudecati. O alegere care curge firesc, natural, in cunostinta 
de cauza, fara nici un fel de fita, constrangere sau ambitie.

Acum, intr-o zi obisnuita ma hranesc, cu bucurie si cumpatare, de doua ori in zi.

Incep dimineata prin a bea apa. In liniste, in functie de cum imi este sete si cum 
imi simt cerinta si dorinta corpului, beau de la o jumatate de kg pana la un kg si 
jumatate de apa plata, nici calda, nici rece, la temperatura camerei. 
Apoide dimineata pana la pranz, consum doar fructe. Uneori sub forma de sucuri 
proaspat stoarse, alteori le mananc ca atare. Le mestec si le savurez incet si lent. 
Se digera repede si bine fructele la micul dejun.  
Consumand dimineata doar apa, sucuri si fructe, ne-eliminand energie in procesul 
de digestie, favorizam eliminarea toxinelor, consumul altor alimente dimineata 
franand eliminarea toxinelor.

In cea de a doua parte a zilei, dupa pranz pana seara (nu am o ora anume, mananc 
cand simt ca imi este foame) ma hranesc cu salate din vegetale si/sau frunze verzi
Cand imi este foarte foame, completez salatele cu seminte si/sau nuci lasate la 
inmuiat. Asta inseamna un aport mare de nutrienti si proteine naturale de care avem 
nevoie pentru o stare de sanatate ireprosabila. 

Daca insa, pe timp de iarna, mi se intampla sa simt nevoia de ceva cald, mai apelez 
uneori la mici feluri preparate termic din linte, naut, orez, fasole, mei sau amestec 
delicat, la foc molcom, o mamaliguta. :) 
Iar daca simt nevoia de a rontai ceva, atunci vechii si obisnuitii covrigei sau biscuiti 
din faina alba, ii inlocuiesc cu turtitele din faina de hrisca sau de mei sau cu 
floricelele de porumb. :)
Mai greu imi este, in "deplasari", sa stric bucuria celor dragi cand ma imbie cu cate 
o zacusca sau cu vreo pizza (evident vegetariana), cand  parca pofta mea in loc sa 
tina cu mine, tine cu ei si atunci... nu am ce face si... mai cedez. :).
Insa directia mea ramane una vegana, alcatuita din hrana cruda pe baza de fructe, 
legume, seminte si nuci.

Dar sunt si zile, cand simt sa le alint un pic mai mult decat o fac de obicei. 
Cand ma inspir din infinitele retete ale exceptionalilor bloggeri raw si, ca un copil, 
prepar cu multa bucurie si curiozitate, dulciuri si diferite feluri de mancare. 
Prepararea alimentelor raw vegan este intr-adevar o arta, insa exceptionalii si 
inimosii bloggeri raw o prezinta ca fiind o arta simpla, colorata si creativa incat 
totul pare o asa frumoasa joaca si aventura fata de care cu greu iti vine sa stai 
deoparte.

Cu alte cuvinte, dupa 7 ani de hrana vie, pot sa spun ca acesta este doar inceputul 
aventurii. Abia astept sa ma observ, sa ma descopar, sa ma experimentez, sa ma simt, 
sa ma traiesc si pe mai departe in relatia asta magica cu hrana cruda si cu propriul 
corp.



Si inca ceva. In toata perioada asta de cautari si traire personale am mai adancit 
foarte, foarte, foarte bine si clar credinta ca fiecare dintre noi are in posesie un 
spirit care mereu stie pentru noi unde e lumina, viata si bucuria. 

Caci,  nu numai,  conditiile de mediu (aerul, apa, etc), diferitele alimente si/sau 
bauturi (gatite,toxice, etc), conditiile de viata fizica si sociala (excesul, stresul, 
etc) produc schimbari corpului si organelor noastre interne, ci si emotiile, gandurile, 
atasamentele, convingerile mai ales cele negative (nemultumirile, necazurile, etc)
ne cam stau in cale, ca sa nu spun ca ne imbolnavesc si ne otravesc de-a dreptul mai 
mult decat mancarea.

Gandurile noastre ne influenteaza creierul, iar acesta elibereaza substante chimice 
care sunt in conformitate cu gandurile noastre. Toate celulele corpului nostru sunt 
imbaiate in aceste substante chimice. 

Cand suntem istare de neliniste, de nemultumire, de agitatie, de stres eliberam cu 
totul altfel de substante chimice decat atunci cand suntem in stare de seninatate, 
de liniste, de armonie, de iubire. 

Sentimentul de iubire produce o chimie care promoveaza cresterea si vindecarea 
corpului, cum de asemenea, conteaza si orele de somn bun si odihnitor care sunt 
vindecatoare.   Pe cand atunci cand suntem istare de tristete sau stres sau 
neodihna sunt inhibate mecanismele sistemului nostru imunitar.

Prin urmare, este datoria mea (a fiecaruia in parte, daca doresti sa te surprinzi pe 
tine insusi la adevarata ta valoare) ca pe langa toata aceasta relatie magica cu hrana, sa imi aliniez fiinta, sa imi invat mintea si sa imi antrenez inima cum sa traiasca, 
cu iubire, bucurie, armonie si seninatate, in contact cu sinele meu divin, cu propriul 
spirit care ne leaga de esenta intregii lumi si la instrumentele ei de creatie. 




Astfel ca,  dupa 17 ani de cand am inceput cautarea raspunsurilor  (in ultimii 
adancind muuult conexiunea cu propriul spirit),  pot afirma cu smerenie si  
recunostinta si multa putere interioara: 

DA, exista SANATATE si VIATA si dincolo de carne, lapte, branza, oua, peste, 
icre ori fructe de mare

DA,  exista SANATATE si VIATA si dincolo de nutritionisti,  de farmacii,  de 
bucataria traditionala cu hrana gatita. 

DA,  exista SANATATE si VIATA si dincolo de  aparenta falsa a unei realitati 
care ni se vinde;  dincolo de rafturile alimentelor procesate industrial (bauturile 
racoritoare si/sau alcoolice – pline de indulcitori sintetici si coloranti;  dulciurile 
si produsele de panificatie si patiserie – pline de zahar/aspartam si agenti de 
afanare;  semipreparatele si conservele – pline de conservanti si aditivi;  si nu in 
ultimul rand aducand in discutie carnea si lactatele) - toate promovate intensiv 
pe piata de consum fara sa intereseze pe cineva de sanatatea si viata din fiintele 
acestui pamant.  

DA,  exista SANATATE si VIATA dincolo de toate astea! 

Si Doamne, ce VIATA!!! 

Depinde doar de noi, de fiecare in parte, sa optam pentru ea! 
Cu iubire si bucurie de noi, de propriile corpuri si de propria noastra planeta.





Cu mult drag,
ET




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu