marți, 28 iunie 2016

Studiul China - Colin Campbell


Inca o carte exceptionala despre alimentatie, unde Colin Campbell prezinta 
diferite studii referitoare la relatia dintre dieta si boala si risipeste multe 
mituri si dezinformari legate de starea de sanatate. Este intr-adevar o
istorie care merita citita de noi toti.





"Studiul China" contine 490 de pagini.

O sa citez aici capitolul 11 - 
"Alimentatia corecta: cele 8 principii ale alimentatiei si sanatatii" 


"Aceste principii ar trebui sa fie fundamentul noilor actiuni in domeniul stiintei,
al felului in care ii tratam pe bolnavi, al felului in care ne hranim, al felului in 
care ne gandim la starea nostra de sanatate si al felului in care percepem lumea.


PRINCIPIUL nr. 1

Nutritia reprezinta actiunea combinata a nenumarate substante din alimente.
In acest contet, intregul inseamna mai mult decat suma aritmetica a partilor.

Pentru a ilustra acest principiu trebuie doar sa priviti perspectiva biochimica a 
unei mese. Sa zicem ca pregatiti sote de spanac cu ghimbir si ravioli din faina 
integrala umplute cu dovlecel, unt de nuci si condimente, cu sos de tomate.
Spanacul singur prezinta o abundenta de elemente chimice variate. […]

Pe lânga acest amestec extrem de complex, când luati si o gura din acel ravioli cu 
sos de tomate si umplutura de dovlecel, mai obtineti alte mii si mii de substante 
chimice, toate legate în diferite feluri în fiecare aliment – cu adevarat o mina de 
aur biochimica.
De îndata ce aceasta hrana ia contact cu saliva dumneavoastra, organismul îsi începe 
actiunea miraculoasa  si se porneste procesul digestiei. Fiecare din aceste substante 
chimice din hrana interactioneaza cu celelalte substante chimice din hrana si cu 
substantele chimice din organismul dumneavoastra în moduri foarte specifice. 

Acesta este un proces infinit de complex, si pur si simplu este imposibil de înteles 
exact în ce fel fiecare substanta chimica interactioneaza cu alta substanta chimica. 
Noi nu vom descoperi niciodata în ce fel aceste conexiuni se potrivesc laolalta.

Iata mesajul pe care doresc sa il transmit in principal:
Substantele chimice pe care le obtinem din hrana pe care o mâncam sunt  angajate 
într-o serie de reactii care lucreaza în ansamblu pentru a produce o stare buna 
de sanatate. Aceste substante chimice sunt orchestrate cu grija prin mecanisme 
de control complicate în interiorul celulelor noastre si al organismului nostru, si 
aceste mecanisme de control decid unde merge fiecare nutrient, cât din respectivul 
nutrient este necesar si când are loc fiecare reactie.
Organismele noastre desfasoara aceasta retea infinit de complexa de reactii cu 
scopul de a obtine beneficii maxime din alimentele integrale, asa cum apar ele în 
natura. Cine este gresit îndrumat poate trâmbita virtutile unui anumit nutrient sau 
ale unei anumite substante chimice, însa acest mod de gândire este prea simplist. 
Organismul nostru a învatat cum sa beneficieze de substantele chimice din alimente 
asa cum sunt ele asamblate laolalta, debarasându-se de unele si utilizând pe altele 
asa cum socoteste el de cuiviinta. Nu pot sa accentuez acest lucru îndeajuns, având 
în vedere ca el reprezinta temelia întelegerii a ceea ce înseamna o buna nutritie.


PRINCIPIUL nr. 2

Suplimentele cu vitamine NU constituie un panaceu universal pentru o stare 
buna de sanatate. Deoarece nutritia functioneaza ca un sistem biochimic 
infinit de complex ce implica mii de substante chimice si mii de efecte 
asupra sanatatii noastre, este un nonsens sa credem ca nutrienti izolati, 
luati ca suplimente, ar putea înlocui alimente integrale. Suplimentele nu au 
ca rezultat o sanatate pe termen lung, dar pot avea efecte secundare 
imprevizibile. 

In mod si mai trist, mai mult decât atât, pentru cei ce se bizuie pe suplimente, 
efectul benefic nutritiv al schimbarii dietei este amânat. Pericolele dietei 
occidentale nu pot fi contracarate prin consum de substante nutritive sub 
forma de pilule.
Urmarind cum a explodat interesul pentru nutrienti în ultimii douazeci sau 
treizeci de ani, a devenit cât se poate de clar de ce a aparut o industrie imensa a 
suplimentelor de nutrienti. Profiturile uriase constituie un stimulent excelent si 
noi reglementari ale guvernului au pregatit calea pentru o piata tot mai extinsa. 

Mai mult decât atât, consumatorilor nu le place sa se desparta de hrana cu care 
s-au obisnuit si, ca urmare, prin înghitirea câtorva suplimente au impresia ca au 
diminuat din efectele adverse ale alimentatiei îndragite. 

Acceptând suplimentele, mass media poate spune oamenilor ceea ce acestia doresc 
sa auda, iar doctorii au ceva de oferit pacientilor lor. Ca urmare, din peisajul nostru 
nutritional face parte acum o industrie de suplimente de miliarde de dolari; iar 
majoritatea consumatorilor au fost pacaliti sa creada ca îsi pot cumpara sanatatea. 

Aceasta a fost ultima formula marca Dr. Atkins. El a fost sustinatorul unei diete 
bogate în proteine, bogate în grasimi – sacrificând sanatatea pe termen lung
pentru câstigul pe termen scurt – si apoi a sustinut luarea suplimentelor sale 
pentru a face fata la ceea ce el a numit, citam: „problemele comune alimentare” 
ce cuprind constipatia, pofta dupa dulce, foamea, retentia de lichide, oboseala, 
nervozitatea si insomnia.

Aceasta strategie de câstigare si mentinere a sanatatii cu ajutorul suplimentelor 
nutritive a început sa ia amploare între 1994-1996 prin investigatia pe scara 
larga a efectelor suplimentelor cu beta-caroten (un precursor al vitaminei A) 
asupra cancerului de plamân si asupra altor boli. Dupa folosirea timp de patru 
pâna la opt ani a suplimentelor, cancerul de plamâni nu s-a redus asa cum se 
astepta, ci a crescut! Si nici pentru prevenirea bolii de inima nu s-a dovedit 
nici un beneficiu de pe urma suplimentelor cu vitamina A si E.

De atunci, au fost conduse un mare numar de alte încercari ce costa milioane de 
dolari, pentru a determina daca vitaminele A, C si E previn boala de inima si cancerul.
 
Recent au fost publicate doua referate importante legate de aceste încercari.
Cercetatorii afirma, si sunt cuvintele lor, ca:  „nu au putut determina balanta de 
beneficii si prejudicii ale utilizarii de rutina a suplimentelor cu vitamina A, C sau E; 
multivitaminelor cu acid folie; sau a combinatiilor cu antioxidanti pentru 
prevenirea cancerului sau a bolii cardiovasculare.” Ba chiar au recomandari 
împotriva folosirii suplimentelor cu beta-caroten. 

Nu trebuie sa se înteleaga ca aceste substante nutritive nu ar fi importante, 
ci doar ca ele devin cu adevarat BENEFICE DOAR atunci cand sunt consumate 
din ALIMENTE, nu sub forma de suplimente. 

Separarea nutrientilor si încercarea de a obtine din ei aceleasi beneficii ca din 
alimentele integrale da pe fata ignoranta cu privire la modul de operare al nutritiei 
în  organism. Un articol special publicat recent în The New York Times argumenteaza esecul acestor suplimente cu nutrienti de a oferi vreun folos dovedit 
pentru sanatate. Personal, am încredere ca pe masura ce va trece timpul vom 
continua sa „descoperim” ca, daca ne bizuim pe suplimente cu nutrienti izolati 
pentru a ne mentine sanatatea, în timp ce continuam sa folosim dieta occidentala 
obisnuita, aceasta nu va fi doar o risipa de bani, ci va fi si un potential pericol. 


.............. va urma  ..............

Cand mai apuc, o sa continui sa citez si celelalte principii ale lui Colin Campbell... 
Multumesc! Va iubesc!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu